Rusya Merkezli bir firma Ameliyatları sanal gerçeklik ortamına taşıyan bir simülatör geliştirdi. Simülatör, gerçek bir hasta ilişkileri, ameliyat öncesi, ameliyat esnası, ameliyat sonrasına dair simüle edilmiş senaryolar ve insan bedenine en yakın detay seviyesinde modellere yer veriyor.
Sanal gerçeklik, teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgular ile gerçek ve hayalin birleştirilmesidir. Sanal öğrenme ortamları, gelişen teknolojinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmesiyle birlikte öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirmek için tasarlanmış platformlardır.
Sanal gerçeklik (İngilizce: Virtual reality; VR), teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgular ile gerçek ve hayalin birleştirilmesidir. Sanal öğrenme ortamları, gelişen teknolojinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmesiyle birlikte öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirmek için tasarlanmış platformlardır. Sanal öğrenme ortamları da teknoloji ile birlikte değişim ve gelişim göstermektedir. Son olarak sanal gerçeklik teknolojilerinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmeye hazır durumda olduğu ve eğitsel kazanımlar bakımından yüksek potansiyel taşıdığı görülmektedir.
Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren Metaverse ve buna bağlı olarak gelişen sanal gerçekliğin potansiyeli keşefedilmeye devam ediyor ve hemen hemen tüm alanlarda kullanılmaya başlandı. Uzmanlar tarafından Tüm dünyaya sanal gerçeklik ve buna bağlı gelişen yeni teknolojilerin yakın gelecekte hayatımıza tamamen gireceği ve yeni yöntemler de her gün geliştirilmeye devam edildiğini söylüyorlar.
Med- VR Projesi kapsamında ortaya çıkan ürün, tıp eğitimleri, deneme ameliyatları ve kritik hastaların teşhisini sanal gerçeklik dünyasına taşıdı. Cerrahide yeni tekniklerin ve riskli operasyonlarda ameliyat başarısının artırılması amaçlanarak başlanan proje, modern teknoloji okulu kurmak üzere mühendisleri ve bilim insanlarını bir araya getirdi.
Proje kapsamında bir simülatör geliştirildi. Simülatörde insan bedeni, organları ve damarlarıyla gerçekliğe uygun şekilde sanal ortama aktarıldı. Simülasyonlar için sanal gerçeklik gözlüğü kullanılırken, bu teknoloji sayesinde cerrahların ameliyata hazır hale gelmelerinin ve komplikasyon riskinin ve yatış süresinin azaltılabileceği belirtildi.